Gé Harmsen

´´Fotografie is mijn passie. Ik fotografeer al zo’n veertig jaar. Vroeger analoog, de laatste vijftien jaar digitaal.

Na mijn pensionering ben ik me meer gaan verdiepen in mijn hobby. Ik volgde verschillende fotografiecursussen en workshops. Mijn voorliefde gaat uit naar het portretteren van oude boeren in hun omgeving. Met mijn foto-expositie ‘Het authentieke boerenleven’ heb ik al veel geëxposeerd.´´

 

Voor het boek dat mijn vrouw Jet Donkers geschreven heeft, deed ik alle fotografie. Op vele authentieke plekken legde ik waardevol materiaal vast, waaronder oude ambachten die mijn schoonvader uitvoerde. Zo liep hij in de dorsmanege achter het Belgisch trekpaard om binnen de dorsmachine aan te kunnen drijven.

Een boerenambacht die mijn schoonvader al als zesjarig kind deed en vorig jaar na meer dan tachtig jaar weer uitvoerde.

Van zijn achtste tot zijn vijfenzeventigste molk hij twee keren per dag de koeien. Hij maakte alle ontwikkelingen op dit gebied mee. Enkele maanden geleden molk hij, op eenennegentig jarige leeftijd, nog ‘n keer in een ouderwetse doorloopmelkstal.

De fotografie voor het boek was ook een reis door Brabant. Het oorlogsmuseum in Overloon, de Brabanthallen, het processiepark in Handel etc., overal trok ik met mijn camera naar toe.

 

´´Als voorloper voor het boek maakten we drie fotoboeken. Deze liggen 7 en 8 september ter inzage bij

Koffie- en theeschenkerij De Noenes, Broeksteeg 70, Haaren. Ook zal ik dan enkele foto’s uit het boek tentoonstellen.´´

 www.donkersharmsen.nl

 De twee-jaarlijkse atelierroute 4deKunsten is een non-profitorganisatie die gedragen wordt door professionele en niet-professionele kunstenaars uit vier dorpen :

Biezenmortel, Haaren, Helvoirt en Esch.

Ze brengen hun eigen werk en soms dat van mede-kunstenaars onder de aandacht, door het atelier tijdens de atelierroute open te stellen voor publiek. 

 tel. 0411601705