Het artikel uit week 34. Het klaverblad 2019, onderstaand de volledige tekst :

4 de Kunsten

met

Irma van Koningsbruggen-Pruis

 

tekst en foto : Lia Martinali

 

Irma van Koningsbruggen-Pruis is een van de kunstenaars die tijdens 4 de Kunsten haar werk laat zien.

 4 de Kunsten is de naam van de atelierroute die eens in de twee jaar in Haaren gehouden wordt, dit jaar (i.v.m. de opsplitsing) voor het laatst, op zaterdag  7 en zondag  8 september 2019, van 11.00 tot 17.00 uur. 

 

Irma woont en werkt in Helvoirt , een omgeving die haar veel inspiratie geeft. Ze is traditioneel opgeleid in de beeldhouwkunst en met een eervolle vermelding afgestudeerd.

Naast het traditionele portret en model in brons schuwt zij door middel van diverse technieken de abstractie niet.

 

Van oorsprong heeft ze fysiotherapie gedaan, wat een groot voordeel is geweest bij het modelschetsen.

Ze heeft in haar werk een eigen stijl ontwikkeld, die in veelzijdigheid en diversiteit naar buiten komt.

Dit ´handschrift´ is vanuit haar individualiteit ontstaan door hard te werken, beeld na beeld.

Ze werkt met alle materialen die ze voorhanden heeft, in klei, was, ijzer, brons, hout en de laatste tijd met kunststoffen.

 En af en toe schildert Irma.

 

`` Het is het spelen met nieuwe materialen, het toevoegen, schuiven, plaatsen, vergroten, verkleinen en weghalen. Al schetsend zoeken naar de juiste vorm , waarin mijn idee goed tot uitdrukking komt en het beeld  voor zich spreekt” zegt Irma.

“Inspiratie is gewoon heel hard werken”.

Ze speelt in op thema´s bijvoorbeeld Jeroen Bosch, Vincent van Gogh en Mondriaan. Ook actuele gebeurtenissen die haar raken beeldt ze uit.

 

Voor de toeschouwer bijzonder interessant.

 

Deze kwaliteit maakt het aldoor verrassend , met verwondering te kijken naar bijvoorbeeld de paardenbeeldjes in allerlei houdingen, mooi gepatineerd .

De lichte materialen zoals de kunststoffen daar kan ze goed mee overweg, ze heeft eens een groot nest gemaakt van plastic zakjes, drijvend op het water met een plastic wc-eend (fles)erin :-een gemuteerde eend- om te spiegelen hoe het gaat in de wegwerpmaatschappij.

 

Irma  is, na ballotage, toegelaten tot de Nederlandse Kring van Beeldhouwers, in 1918 opgericht. Ze vierden onlangs het 100 jarig bestaan met een jubileumtentoonstelling in Galerie Pulchri in Den Haag.

Dus twijfel niet en kom kijken tijdens de open atelierdagen.

 

Website van Irma : www.irmavankoningsbruggen-pruis.nlDe twee-jaarlijkse atelierroute 4deKunsten is een non-profitorganisatie die gedragen wordt door professionele en niet-professionele kunstenaars uit vier dorpen :

Biezenmortel, Haaren, Helvoirt en Esch.

Ze brengen hun eigen werk en soms dat van mede-kunstenaars onder de aandacht, door het atelier tijdens de atelierroute open te stellen voor publiek. 

 tel. 0411601705