Artikel uit week 34. Brabants Centrum 2019, onderstaand de volledige originele tekst :

4 de Kunsten

met

Monica Martinali

 

tekst en foto : Lia Martinali

 

Monica Martinali is een van de kunstenaars die tijdens

4 de Kunsten haar werk laat zien.

 

4 de Kunsten is de naam van de atelierroute die eens in de twee jaar in Haaren gehouden wordt, dit jaar (i.v.m. de opsplitsing) voor het laatst, op zaterdag  7 en zondag  8 september 2019, van 11.00 tot 17.00 uur. Zie www.4dekunsten.nl

 

 

``Vier de beestjes`` noemde Monica gekscherend deze expositie. De metalen insecten en andere vreemdsoortige wezentjes die ze heeft bedacht, ontworpen en uitgevoerd, zijn het bekijken waard.

Monica is geboren in de Postelstraat en exposeert nu voor het eerst in deze Postelstraat in Esch.

Ze is uitgenodigd door haar zus Lia ,ook deelnemer aan

de atelierroute.

Veel technieken heeft ze bij haar vader gezien, heeft ook nog een tijd pottendraaien beoefend en ze zegt met een lach: ´´dat ze uiteindelijk ten opzichte van broers en zussen niet achter kan blijven´´.

 

Het originele werk is met geen ander te vergelijken. Het is oorspronkelijk, door haar geheel eigen ideeën en kijk op de natuur. Vooral kleine beestjes trekken haar aandacht.

In haar atelier heeft ze veel afbeeldingen, skeletjes en dode insecten ter inspiratie verzameld . ``Als je ziet hoe mooi deze libel is ,hoe de vleugels eruit zien !``

 

Later ging Monica naar een cursus illustreren waar verhalen werden verlucht met leuke fantasievolle tekeningetjes.

Van dit platte vlak met fineliners, kleurpotloden en ecoline op papier ging Monica naar het driedimensionale : beestjes zelf maken. Het tekenen geleerd te hebben kwam hierbij goed van pas.

Hoewel ´de geelgerande watertor´ er nog plat uit ziet, kwam ze al gauw uit bij ´een pissebed´ te gaan maken. Met veel rondgeklopte facetten die de rug vormen is het een heel bijzonder ´beest´  geworden. ``Mijn zus Lia geeft af en toe aanwijzingen hoe ik iets aan elkaar kan solderen. Dat is bij elk werkstuk weer anders en boeiend om te doen``.

 

De titels die de werken meekrijgen zitten vol humor, ze toveren een glimlach tevoorschijn.

Monica heeft er plezier in, ze krijgt de materialen vaak zomaar of ze ziet iets van geel of roodkoper bij de kringloopwinkel.

Stimulerend is het om het oude gereedschap van haar vader, die koperslager was, te hanteren. Zo leeft het voort, iets met je handen creëren wat blijvend is.

 

Te zien in toonkamer, tuin en atelier aan de Postelstraat 48 in Esch

 De twee-jaarlijkse atelierroute 4deKunsten is een non-profitorganisatie die gedragen wordt door professionele en niet-professionele kunstenaars uit vier dorpen :

Biezenmortel, Haaren, Helvoirt en Esch.

Ze brengen hun eigen werk en soms dat van mede-kunstenaars onder de aandacht, door het atelier tijdens de atelierroute open te stellen voor publiek. 

 tel. 0411601705