Artikel uit week 36. Stadsnieuws 2019, onderstaand de volledige tekst :

4 de Kunsten

met

Sonja Bordewijk

 

tekst en foto : Lia Martinali

 

Sonja Bordewijk is een van de kunstenaars die tijdens 4 de Kunsten haar werk laat zien.

 4 de Kunsten is de naam van de atelierroute die eens in de twee jaar in Haaren gehouden wordt, dit jaar (i.v.m. de opsplitsing) voor het laatst, op zaterdag  7 en zondag  8 september 2019, van 11.00 tot 17.00 uur. 

 

 

Sonja houdt van mensen, het land intrekken en van steenhouwen. In een heuse gipsy-woonwagen getrokken door een muildier gaat ze met haar man de wijde wereld in. In gezelschap van de hond en een tamme kip is dit in de zomermaanden hun fantastische leven. Ze voelt zich erg verbonden met de geschiedenis, de muziek en de levenswijze van Sinti en Roma’s. Jaarlijkse ontmoetingen  met reizigers vanuit alle werelddelen bij het grote pelgrimage-feest in het Franse Saintes-Maries-de-la-Mer, doet haar hart opleven.

In de overige maanden van het jaar staat Sonja in stilte te werken, onder een overkapping met druivenranken, aan haar stenen beelden.

Stilte-beelden.

De beelden die Sonja maakt, van allerlei soorten steen, zijn altijd voor een medemens. Soms iemand die ze kent en soms komt er iemand die het mooi vind waar het beeld dan thuishoort.

´´De emotie erin tot uitdrukking brengen is het belangrijkste`` zegt ze.

``Daarbij komen als cadeautjes de kleuren en de aders naar voren``.

Ze laat een foto van een beeld zien dat ze heeft gemaakt : een vogel met de kop naar achteren in de veren gestoken waarbij zowel het oog als de snavel in de aders in deze indiaanse speksteen aanwezig waren.

``Dit beeld is bij een vriendin terecht gekomen en als ze het moeilijk heeft zeg ik : ``Jel, even je kop tussen de vleugels, pak je rust``.

``Ik werk nooit met een ontwerp. Ik ga de stenen zelf uitkiezen in Vinkel``.

Harde stenen vergen een andere techniek dan een zachte speksteen. Sonja werkt nooit mechanisch , doet alles met de hand, hakken ,raspen, vijlen en polijsten.

``Ik ben aan de steen verslaafd geraakt, de steen is wat het is, zuiverder kan het niet``. Sonja houdt van zuiverheid.

 Af en toe geeft ze een beeld een titel, het beeld –lotus- heeft, als het buiten staat in regenweer, een bijzonder mooie bijkomstigheid, die je met eigen ogen moet zien.

 

Kom kijken . Open op 7 en 8 september van 11.00 tot 17.00 uurDe twee-jaarlijkse atelierroute 4deKunsten is een non-profitorganisatie die gedragen wordt door professionele en niet-professionele kunstenaars uit vier dorpen :

Biezenmortel, Haaren, Helvoirt en Esch.

Ze brengen hun eigen werk en soms dat van mede-kunstenaars onder de aandacht, door het atelier tijdens de atelierroute open te stellen voor publiek. 

 tel. 0411601705