Het (door de redactie ingekorte) artikel uit week 32. De Meierij 2017, onderstaand de volledige tekst :

4 de Kunsten

met

Wies Thoms-Petter

 

tekst en foto :  Lia Martinali

 

Wies Thoms-Petter is een van de kunstenaars die tijdens 

4 de Kunsten haar werk laat zien.

4 de Kunsten is de naam van de atelierroute die eens in de twee jaar in de vier dorpen van de gemeente Haaren gehouden wordt, dit jaar op zaterdag 16 en zondag 17 september, van 11.00 tot 17.00 uur. zie www.4dekunsten.nl

 

Nog maar net in Esch neergestreken wil Wies graag deelnemen aan de atelierroute om bezoekers de kans te geven te komen kijken naar het beeldend werk. En dat zal voor beide dankbaar zijn. Er zijn beelden, tekeningen en schilderijen te zien.

Vanaf het begin , zo’n 35 jaar geleden, zijn er al de studie-dagboeken waarin het interessegebied onderzocht wordt. De mogelijkheden van vorm, kleur, materialen en in wat er in gedachte opkomt uit te schetsen en op te schrijven.

Wies heeft op De Muzerije voor de richting materiaalkennis gekozen. Het zijn de kunstenaressen Jeanie Lelieveld, beeldhouwster en Marie-Jose Leenders, schilderes, die voor haar grote inspiratiebronnen waren. In de jaren daarna werkte tenminste 25 jaar met collega’s van de groep Koloriet. Ook nadat deze groep onlangs opgeheven is blijft de verwantschap en de verworvenheid met de Kunsten hevig in Wies aanwezig.

Dat komt tot uiting in klein ,maar ook in groter werk.

Een klein werkje op het platte vlak, als tekening, lino of schildering wordt uitgewerkt naar een driedimensionaal beeld.

Wies: “ Via het schilderen en tekenen wil ik ook graag ‘het ruimtelijke’ zien, de andere kant erbij bedenken, ik heb dat gevonden in klei maar ook in steenhouwen en andere materialen zoals hout en brons. De inspiratiebronnen liggen dichtbij: wat ik tegenkom in de directe omgeving bijvoorbeeld schors, een paard in de wei of een mens die in een bepaalde houding zit .

Ik werk vaak met een thema.

Soms zijn dat imaginaire reizen om antropologische studies in de mensengezichten over de hele wereld te verbeelden”.

 Op prachtig bruin papier zijn deze kleurrijke portretten weergegeven.

Figuratieve portretten, naar model geboetseerd, daar komen als vanzelf de abstracties uit voort, door er verder mee te gaan en dat te durven. Experimenteren daar kom je mee verder.

In Esch leidt de route nog naar vier andere adressen.De twee-jaarlijkse atelierroute 4deKunsten is een non-profitorganisatie die gedragen wordt door professionele en niet-professionele kunstenaars uit vier dorpen :

Biezenmortel, Haaren, Helvoirt en Esch.

Ze brengen hun eigen werk en soms dat van mede-kunstenaars onder de aandacht, door het atelier tijdens de atelierroute open te stellen voor publiek. 

 tel. 0411601705