Het (door de redactie ingekorte) artikel uit week 33. De Meierij 2017, onderstaand de volledige tekst :

4 de Kunsten

Anita van Hout

 

tekst en foto :  Lia Martinali

 

Anita van hout is een van de kunstenaars die tijdens 

4 de Kunsten haar werk laat zien.

4 de Kunsten is de naam van de atelierroute die eens in de twee jaar in de vier dorpen van de gemeente Haaren gehouden wordt, dit jaar op zaterdag 16 en zondag 17 september, van 11.00 tot 17.00 uur. zie www.4dekunsten.nl

 

Anita heeft op de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk de discipline tekenen met succes afgerond. in het eerste jaar specialisatie begon ze te experimenteren met monotypes. Hierna werd al snel duidelijk dat haar passie bij de grafiek lag. De overstap naar de afdeling vrije grafiek was snel gemaakt. Daar heeft ze zich, de afgelopen 4 jaar, verschillende grafische technieken eigen gemaakt.

2018 wordt weer een kroonjaar waarin ze gaat afstuderen.

In de grafiek kan ze zich met haar verworven tekenvaardigheden echt toeleggen op  technieken als linosnede, droge naald ets en de lithografie.

Haar passie ligt vooral bij de lithografie. Ze zegt : “In deze wereld waar de nadruk ligt op prestatie en  productie kan ik mij verliezen in het ambachtelijke proces van het drukken, wat een onthaastend en bijna mediterend effect op mij heeft."

 

Lithografie, ook wel steendruk genoemd, is een vlakdruk techniek. De drager waarop het af te drukken beeld gemaakt wordt is een dikke vlakke kalksteen. Er wordt met vet materiaal (litho potlood of inkt) een afbeelding op de steen gemaakt. Na behandeling met zuur, om het beeld te stabiliseren, is de steen klaar voor het drukproces. De steen wordt nat gemaakt en daarna ingerold met vette inkt waarna een afdruk met de lithopers gemaakt kan worden. Het principe van deze techniek berust op het feit dat de vette drukinkt wordt aangetrokken door de vette afbeelding en afgestoten door het water in de kalk op het gedeelte van de steen buiten de afbeelding.

 

Anita's werk uit zich in kleur en vorm, geïnspireerd door de natuur (landschappen), maar ook mens en dierfiguren zijn in haar werk te zien. Het is een proces van schets naar beeldcompositie waarbij geëxperimenteerd wordt met soms strakke lijnen dan weer organische vormen in vaak transparante harmoniërende kleurlagen en dan weer fel en contrastrijk, maar altijd kleurrijk.

Het materiaal waarop gedrukt wordt is onderdeel van het proces. Zo zijn er naast de grafische kunstwerken op papier ook een leporello, boekjes en mooie kunstkaarten naar voren gekomen.

Ook werkt Anita graag op stof, kunstleer en vilt. Daar ontwerpt ze  dan prachtig afgewerkte tassen voor, de Art-Bags.

 

In het ruim opgestelde atelier, waar ook de drukpers staat, is alles ordelijk op zijn plaats gerangschikt, zoals het een graficus ambieert.

Er zijn vele handgemaakte mappen waar de kostbare grafiek in opgeborgen is, met eerbied te openen en verwonderd over de resultaten je ogen de kost geven. Het brengt iets in je innerlijk teweeg, voor ieder mens anders te ervaren.

U bent hartelijk welkom op de 4deKunsten –dagen 16 en 17 september. Lees op de website meer informatie.De twee-jaarlijkse atelierroute 4deKunsten is een non-profitorganisatie die gedragen wordt door professionele en niet-professionele kunstenaars uit vier dorpen :

Biezenmortel, Haaren, Helvoirt en Esch.

Ze brengen hun eigen werk en soms dat van mede-kunstenaars onder de aandacht, door het atelier tijdens de atelierroute open te stellen voor publiek. 

 tel. 0411601705