Artikel uit week 34. De meierij 2017, onderstaand de volledige tekst :

4 de Kunsten

Margot Oomen

 

tekst en foto :  Lia Martinali

 

Margot Oomen is een van de kunstenaars die tijdens 

4 de Kunsten haar werk laat zien.

4 de Kunsten is de naam van de atelierroute die eens in de twee jaar in de vier dorpen van de gemeente Haaren gehouden wordt, dit jaar op zaterdag 16 en zondag 17 september, van 11.00 tot 17.00 uur. zie www.4dekunsten.nl 

 

Helemaal aan het einde van de straat is het atelier van Margot Oomen. Boordevol inspirerende objecten, materialen, stronken hout, klei en boeken, gaat ze bijna dagelijks deze ruimte in om te ontwerpen en te verbeelden. Want hier ontstaan de beelden die Margot creëert.

Al vanaf 1983 is ze hierin thuis.

Ze werkt o.a. met klei en heeft buiten een zelf gebouwde houtgestookte raku-oven.

Margot  werkt niet alleen met klei ,ook de techniek van  brons en kunststof beelden heeft ze zich eigen gemaakt.

Ze werkt o.a. aan haar ‘shelters’.

Van organische materialen, dat wil zeggen: allerlei soorten takken maakt ze de prachtigste bronzen beelden. Het proces om van gevonden en bijeengevoegde takjes tot een bronzen beeld te komen beheerst ze zelf.

Vanaf 2000 vind Margot haar leerschool voor het bronsgieten bij Charles Vergouwen in Gilze Rijen.

In deze bronsgieterij kon ze zelfstandig haar beelden gieten. Vanaf het ontwerp, het in was uitwerken, invormen, tot het uitstoken en gieten. En daarna het brons afwerken en patineren.

Met beide benen stevig op de grond maakte ze o.a. ‘hemelbedden’ van brons.

Om in haar ontwikkeling tot deze organische bouwwerken te komen, is ze een weg gegaan die eerst mathematisch van vorm was. Bij het keramisch vormgeven was er in die tijd al

te zien dat Margot oorspronkelijk veel van bouwen houdt.

Strak van vorm waren de geboetseerde mensfiguren in haar vroege werk. Te beschouwen als een goed bouwwerk.

De structuur  van deze beelden is in close-up ook organisch te noemen. Misschien zat daar het werken met levend materiaal, dat zij in de natuur het landschap rondom haar atelier vind, al in verscholen .

Toch zegt ze dat de oorsprong ligt in het onderzoek naar beeld-en procesvorming tijdens diverse werkweken . En in een land-artproject in Borkel en Schaft. En recent :” Ik heb altijd graag architect willen worden”.

Wie goed waarneemt  ziet  een lijn in haar werk.

U wordt hartelijk uitgenodigd om te komen kijken.

Let op : alleen open op zondag 17 september van 11.00- 17.00 uur.De twee-jaarlijkse atelierroute 4deKunsten is een non-profitorganisatie die gedragen wordt door professionele en niet-professionele kunstenaars uit vier dorpen :

Biezenmortel, Haaren, Helvoirt en Esch.

Ze brengen hun eigen werk en soms dat van mede-kunstenaars onder de aandacht, door het atelier tijdens de atelierroute open te stellen voor publiek. 

 tel. 0411601705