Artikel uit week 35. De Meierij 2017, onderstaand de volledige tekst :

4 de Kunsten

met

 

Jeanette van Dun

 

tekst en foto :  Lia Martinali

 

Jeanette van Dun is een van de kunstenaars die tijdens

4 de Kunsten haar werk laat zien.

4 de Kunsten is de naam van de atelierroute die eens in

de twee jaar in de vier dorpen van de gemeente Haaren gehouden wordt, dit jaar op zaterdag 16 en zondag 17 september, van 11.00 tot 17.00 uur. zie www.4dekunsten.nl

 

Mocht je in de gelegenheid komen de schilderijen van Jeanette van Dun te gaan zien, is dit een mooie kans en zeker aan te raden want het geeft een onvergetelijk

integer beeld op je netvlies.

Omdat het kindergezichten zijn? De prachtig vergrijsde kleuren? De compositie en de vervreemding erin?

Het zijn enkele vragen die je als toeschouwer aan jezelf kunt stellen en dat maakt kunst zo interessant.

 

Jeanette heeft de opleiding aan de Arendonkse  academie voor Schone Kunsten in de richting  algemeen en daarna portret en model, in 2011  goed afgerond. Daarna volgde ze drie jaar de specialisatiegraad, dat  staat voor verdieping en een eigen handschrift, en studeerde af met een extra vermelding en een nominatie voor de Belfius Art prijs.

 

“Ik construeer zelf de beelden en composities, de kleuren heb ik dan al in mijn hoofd.

De ideeën komen meestal bij me op tussen het waken en slapen. Achter elk beeld ligt een verhaal, ik gebruik dan vaak structuren en patronen. Inspiratiebronnen zijn het bezoeken van musea, de hedendaagse kunst , maar ook schilderijen uit de middeleeuwen .”

 

De formaten die Jeanette graag hanteert zijn 80x80, 90x90 of 70x90 cm. Alle werken zijn minutieus geschilderd met olieverf in vele lagen over elkaar.

De afbeeldingen werken vaak ’ vervreemdend ’. Jeanette legt uit dat de meeste mensen niet meer het gevoel voor het ‘innerlijke zijn’ hebben, dat we dat een beetje zijn kwijtgeraakt. Dat we door de commerciële wereld worden gedicteerd en dan vast komen te zitten; niet meer kunnen loslaten en vervreemden van onszelf.

 

Als kunstenares is Jeanette aangesloten bij de stichting STOK, stichting KuBra in Den Bosch en het KOV in Vught.

Sinds drie jaar komt ze naar buiten met deze bijzondere werken, waarmee ze erg tevreden is. Nog vol met ideeën die nog uit te beelden zijn, exposeert ze regelmatig.

Op de 4deKunsten-dagen zijn de schilderijen in een prachtige ambiance te bezichtigen in Haaren van 11-17.00 uur. Wees welkom.De twee-jaarlijkse atelierroute 4deKunsten is een non-profitorganisatie die gedragen wordt door professionele en niet-professionele kunstenaars uit vier dorpen :

Biezenmortel, Haaren, Helvoirt en Esch.

Ze brengen hun eigen werk en soms dat van mede-kunstenaars onder de aandacht, door het atelier tijdens de atelierroute open te stellen voor publiek. 

 tel. 0411601705