Artikel uit week 36. De Meierij 2017; onderstaand de volledige tekst :

4 de Kunsten

Toos Koopmans- Weijermars

 

tekst en foto :  Lia Martinali

 

Toos Koopmans-Weijermars is een van de kunstenaars die tijdens  4 de Kunsten haar werk laat zien.

4 de Kunsten is de naam van de atelierroute die eens in de twee jaar in de vier dorpen van de gemeente Haaren gehouden wordt, dit jaar op zaterdag 16 en zondag 17 september, van 11.00 tot 17.00 uur. zie www.4dekunsten.nl 

In een authentieke boerenschuur met een vloer van klinkers

en boerengereedschap aan de wanden, vind je keramiek en pentekeningen, gecombineerd met fijnzinnige poëzie.

Maker van dit bijzondere werk is Toos, van Atelier van de Dingen.

Deze goed gekozen naam gaat over ‘de dingen’ van het leven.

In Haaren is de plek gevonden waar de speelse ideeën kunnen groeien.

Op een poëtische, liefdevolle en gevoelige wijze in woorden en in beelden uitdrukken over wat er leeft, is haar sterke kant.

Toos : “De woorden komen vanzelf, als een cadeautje”.

Het werk gaat over ontmoeting, tijd, hoop, herinnering en verhalen uit de natuur.

In het atelier vind je  o.a. herinner(d)ingen in de vorm van medaillons van keramiek, om dichtbij je te dragen, geluksvogelmokjes met een handbeschilderd vogeltje erop en poëzie voor op tafel in de vorm van kopjes en kommetjes in pasteltinten, welke gevuld zijn met ‘voedende’ woorden als rust, thuis, kracht en moed.

De keramiekwerken gaan over verbinding, een beweging van aandacht in een wereld waarin snelheid een rol speelt. 

Het zijn voornamelijk gebruiksvoorwerpen omdat de handeling er juist toe doet. De ontvanger maakt het werk af.

Elk werkstuk van keramiek is eenmalig, handgevormd en uniek.

 

Er zijn prachtige posters en kaarten met ‘gevleugelde’ gedichten. Een pentekening van een klein uiltje met een hoedje van papier, met daarop een hartje, is haar laatste en meest gekoesterde werkje nu.

“Dát te herinneren en te doen waar je blij van wordt en dat je dit met elkaar teweeg kunt brengen” is het gedachtegoed achter haar waardevolle kunstwerkjes.

Toos wist al op 11 jarige leeftijd dat ze naar de kunstacademie wilde, door haar sterke waarneming heeft ze naar deze impuls kunnen luisteren. Ze geeft naast het beeldende werk ook les op de Pabo; beeldende vormgeving. Het is een verademing om de gedichtjes op haar website te lezen www.ateliervandedingen.nl dat meteen genegenheid ontlokt over ‘de dingen’.

Kom gezellig neuzen in het atelier, boomgaard en wei op 16 en 17 september.De twee-jaarlijkse atelierroute 4deKunsten is een non-profitorganisatie die gedragen wordt door professionele en niet-professionele kunstenaars uit vier dorpen :

Biezenmortel, Haaren, Helvoirt en Esch.

Ze brengen hun eigen werk en soms dat van mede-kunstenaars onder de aandacht, door het atelier tijdens de atelierroute open te stellen voor publiek. 

 tel. 0411601705